Zabawna, chwytająca za serce i mądra. „The New York Times”
Niezwykła opowieść o losach zwykłej amerykańskiej rodziny. Autorka pozwala dojść do głosu wszystkim uczestnikom tego dramatu, który można nazwać jednym słowem – życie. Obiad w restauracji dla samotnych już w księgarniach!
Każdy ma prawo przedstawić swoją wersję, usprawiedliwić swoje czyny, obciążyć innych. Arbitrem jest czytelnik, ale zamiast osądzać, zacznie zastanawiać się nad sobą, konfrontować życie bohaterów z własną egzystencją.
Pearl Tull zbliża się do kresu życia, ale nie pamięci. Pewnej niedzielnej nocy w 1944 roku mąż zostawił ją w niewielkim szeregowym domu przy Baltimore’s Calvert Street, samą z trójką dzieci: wylewną wobec obcych i zdystansowaną wobec bliskich Jenny, owładniętego żądzą władzy i pieniędzy Cody’m i rozkosznym, niezdarnym Ezrą, ulubieńcem Pearl, który nie przestaje marzyć o idealnej rodzinie, której nie może mieć.
Pearl i trójka jej dorosłych dzieci gromadzi się przy wspólnym stole, przepełniona gniewem, nadzieją, by opowiedzieć przejmująco piękną rodzinną historię.
Zabawna, chwytająca za serce i mądra.
„The New York Times”
W swojej dziewiątej powieści Ann Tyler osiągnęła zupełnie nowy poziom pisarskiego kunsztu.
JOHN UPDIKE, „The New Yorker”
Najbardziej utalentowana amerykańska powieściopisarka swojego pokolenia.
„Sunday Telegraph”
Anne Tyler – wybitna amerykańska pisarka, urodzona w roku 1941 w Minnesocie. Absolwentka prestiżowego Columbia University. Otrzymała National Book Critics Circle Award za książkę Przypadkowy turysta (1985) oraz Nagrodę Pulitzera w tej samej kategorii za powieść Lekcje oddychania (1989). Dwie z jej powieści doczekały się adaptacji filmowej, a cztery telewizyjnej. Mieszka w Baltimore.
Do tej pory nakładem Świata Książki ukazały się Święty być może, Drabina czasu, Lekcje oddychania i Obiad w restauracji dla samotnych.